check
מרטין זליגר ז"ל | המחלקה למדע המדינה

מרטין זליגר ז"ל

זליגר
מרטין
זליגר ז"ל
פרופסור אמריטוס, המחלקה למדע המדינה

 

מרטין (מנחם) זליגר ז"ל היה פרופסור אמריטוס במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית. הוא נולד בגרמניה בשנת 1914. בצעירותו היה פעיל ציוני בגרמניה אותה עזב בשנת 1936 ועלה ארצה, היה מדריך בעלית הנוער כמו גם חבר בהגנה עד מלחמת השחרור. עם הגיעו ארצה הוא החל בלימודי היסטוריה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית, סיים בה דוקטורט, כולל שנתיים באוניברסיטת לונדון. בד בבד עם לימודי הדוקטורט הוא מתגלה כאיש חינוך, מנהל שלושה בתי ספר תיכון, כשאת האחד, בית ספר כצנלסון בכפר סבא, הוא למעשה מקים ומביא לכדי בית ספר תיכון עלית אזורי ידוע.


הוא מצטרף כמרצה למחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, מכהן כראש החוג, והתמחה בעיקר במחשבה ליברלית. ספרו על ג'ון לוק שהופיע באנגליה תרם תרומה משמעותית להבנת ההקשרים האידאיים וההיסטוריים של המסכת השנייה של השלטון המדיני, שהיא אבן פינה למחשבה הליברלית המודרנית. ערך את קובץ המקורות לתולדות המחשבה המדינית, ששימש במשך שנים ספר יסוד להוראת הנושא במחלקה. 


מרבית כתביו נגעו בליברליזם, אידיאולוגיה, מדיניות ופוליטיקה. הוא היה מהראשונים שפיתחו את תחום הרעיון המדיני במחלקה ובמחקריו הרבים תרם רבות לעיצובו. הוא העמיד דור של תלמידים ומרצים ידועים רבים בתחום זה נמנו על תלמידיו. השאלות שהעסיקו אותו במחקריו, נותרו, או שבו להיות, מרכזיות בדמוקרטיה הליברלית. 


במהלך כול השנים הוא היה בעת ובעונה אחת חבר פעיל באגודות בינלאומיות לאידיאולוגיה, ליברליזם, מחשבה מדינית ופוליטיקה, מרצה בכיר ומרצה אורח באירופה, צפון אמריקה, ובאוסטרליה ונטל על עצמו עשרות תפקידים ונציגויות בארץ וברחבי העולם בתחומים פוליטיים והגות פוליטית.

זליגר הלך לעולמו בשנת 2001. 

 

מבין עבודותיו:

  • Seliger, M. (1963). Locke's Natural Law and the Foundation of Politics. Journal of the History of Ideas24(3), 337-354.
  • Seliger, M. (1970). Fundamental and operative ideology: The two principal dimensions of political argumentation. Policy Sciences, 325-338.
  • Seliger, M. (1976). Ideology and Politics.
  • Seliger, M. (1979). The Marxist conception of ideology: A critical essay. Cambridge University Press.
  • Seliger, M. (2019). The liberal politics of John Locke. Routledge.
  • זליגר. (1957). מקורות לבעית הרבונות. האוניברסיטה העברית. ביה“ס לכלכלה ולמדעי החברה ע”ש אליעזר קפלן.
  • זליגר. (1965). מקורות לתולדות הרעיון המדיני, תקופה א’, חוב’ ב’. האוניברסיטה העברית בירושלים. הפקולטה למדעי החברה. החוג למדע המדינה.
  • זליגר. (1969). הסגנון הישן של השמאל החדש: על החד-ממדיות של הרברט מארקוזה.
  • זליגר. (1987). הסכמי קמפ דויד והקשרם המדיני. האוניברסיטה העברית בירושלים. המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיויס.